Nie od dziś w wyposażeniu każdej kuchni znajdują się przyrządy wykonane z drewna takie jak różnego rodzaju łyżki, wałek do ciasta, deska do krojenia, stolnica, pojemnik na chleb i inne, które są niezbędne podczas zmagań kulinarnych. Drewniane akcesoria kuchenne doskonale wyglądają, nadają wnętrzom niepowtarzalny klimat, a jednocześnie są bardzo praktyczne. Używane były już za czasów naszych babć, które nie mając w kuchni nowoczesnych sprzętów AGD potrafiły dzięki nim przygotować przepyszne potrawy, zaspokajając każde podniebienie. Od tamtej pory na rynku pojawiło się wiele innych drewnianych akcesoriów kuchennych, wykonanych solidnie z najlepszej jakości drewna ekologicznego, którego bez obaw można używać do kontaktu z żywnością. Korzystanie z tych przyborów wpływa pozytywnie na zdrowie użytkownika, ponieważ zrobione są z naturalnego surowca, więc podczas konsumpcji nie czuć posmaku metalu czy plastiku tak jak to bywa w produktach wykonanych z tych właśnie tworzyw. Plusem jest także fakt, że drewno, które jest trwałym materiałem nie stłucze się jak szkło lub nie stopi jak plastik, a jak to w kuchni bywa przy codziennym użytkowaniu takie sytuacje mają bardzo często miejsce. W wielu domach wciąż można znaleźć drewniane przybory do kuchni, które mają już swoją dość długą historię, często będąc w domach od wielu pokoleń. Dodatkowym atutem posiadania tych przedmiotów jest to, że podczas korzystania z nich z innymi akcesoriami kuchennymi nie niszczą ich powłokę, dzięki czemu można z nich nadal korzystać. Istotne jest aby odpowiednio dbać o czyszczenie i osuszanie tych przedmiotów, wtedy nie zniszczą się szybko i będą służyć przez wiele lat. Obecnie na rynku jest bardzo wiele przyborów kuchennych, wykonywanych z egzotycznych gatunków drewna, które przede wszystkim są o wiele trwalsze, często także mają całkiem inny wygląd.